Websites

De ontdekApp

De OntdekApp is een serie web-based applicaties over TechniekKunst en MediaKunst, bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar. Klassikale startactiviteiten prikkelen de nieuwsgierigheid en dagen kinderen uit om individueel of in groepjes te gaan experimenteren en ontdekkingen te doen. De kennis en vaardigheden die zo spelenderwijs worden opgedaan kunnen zij doelgericht inzetten voor het maken van een uitvinding.

Ga naar website

Ontdek hoe spannend chemie is met deze leuke proeven

Op deze pagina vindt u allerlei proefjes voor scheikunde, science of natuur & techniek, speciaal voor kinderen op de basisschool. Bij al deze experimenten gebruikt u huis-, tuin- en keukenmaterialen zoals water, zeep en olie om de chemie om u heen te zien en te begrijpen. Deze proeven kunt u ook gebruiken op school bij het vak techniek en het vak Wetenschap & Technologie.

Ga naar website

Nieuwe lesmethode ‘Maakkunde’

Met haar nieuwe lesmethode ‘Maakkunde’ sluit NEMO aan bij de behoefte aan meer Wetenschap en Technologie (W&T). Hiermee brengt zij onderzoekend en ontwerpend leren naar het basisonderwijs. Van een koelkast tot een kleerhanger en van een brug tot een broodrooster: bijna alles om ons heen wordt bedacht en gemaakt. Dat vraagt om creativiteit, probleemoplossend vermogen en samenwerking. Vaardigheden die we bij kinderen al vroeg kunnen stimuleren. NEMO brengt daarom zijn ervaring uit het museum naar het klaslokaal met de nieuwe hands-on lesmethode voor groep 1 tot en met 8 van het primair onderwijs.

Ga naar website

GroenGelinkt

Neem eens een kijkje op GroenGelinkt, het informatie- en zoeksysteem waarop organisaties hun educatief aanbod aanbieden. Hier vindt u geweldige lessen, zoals ‘Knollen, bollen, bloemen en soep’, ‘Doe de bijendans’ en ’21 dagen: van ei tot kuiken’.

Ga naar website

DoderDojo

Bij CoderDojo leren kinderen van 7 t/m 17 jaar programmeren. Denk hierbij aan websites, games, apps of zelfs robots! Gamen is natuurlijk een groot onderdeel in het leven van een developer. Niet alleen games bouwen, maar ook games spelen hoort bij CoderDojo. Naast digitale projecten kunnen de kinderen ook aan de slag met bijvoorbeeld Arduino om zelf apparaten te bouwen. CoderDojo wordt over de hele wereld gehouden, dus ook bij u in de buurt. Het wordt helemaal verzorgd door vrijwilligers, zodat deelname gratis is!

Ga naar website

De online vindplaats voor W&T in de klas

De website www.wentindeklas.nl biedt ondersteuning voor zowel schoolbestuurders, schoolleiders en leerkrachten. Hier vindt u wetenschappelijke achtergrond, praktische lesideeën, inspirerende voorbeelden en handige verwijzingen gebundeld op één overzichtelijke website.

Ga naar website

Regenboog wereldkist

Voor de middenbouw heeft Leskracht alle kerndoelen van wereldoriëntatie en taal ondergebracht op websites, die voor kinderen veilig zijn. Op deze websites staat een schat aan informatie binnen de domeinen ‘Natuur & Techniek’, ‘Mens & Samenleving’, ‘Ruimte’ en ‘Tijd’.

Ga naar website

Spectrumbox

De website van Spectrumbox ontsluit de avontuurlijke reis, die voor kinderen en hun leerkrachten vanaf groep 5 is weggelegd. De online leeromgeving is afgestemd op de ontwikkelingspsychologie van kinderen, die in 2013 leven, leren en beleven. Aansprekende en functionele stripfiguren veranderen in echte kinderen, die per fase uitleg geven middels informatieve animerende instructiefilmpjes. Met gebruik van film, beeld, audio en tekst leggen de kleurige stripfiguren alle functionele stappen van het werkproces uit.

Ga naar website

Wetenschapsknooppunten.nl

Op de website van de wetenschapsknooppunten kunnen leraren, wetenschappers en andere belangstellenden hier terecht voor lesmateriaal en praktijkvoorbeelden voor spannende, inspirerende en leerzame lessen en activiteiten over wetenschap en technologie op de basisschool. De lessen en activiteiten zijn gebaseerd op de didactiek van het onderzoekend en ontwerpend leren.

Ga naar website

Pittigeplustorens.nl

De pittige Plus Torens daagt de excellente leerling uit te werken met  hoofd, hart én handen. De felgekleurde torens bevatten onderwerpen variërend van taal tot techniek en van kunst tot organisatie. Werken met deze torens stimuleert bij talentvolle leerlingen de creativiteit, motivatie en het divergente denken. Maar ook het samenwerken, onderzoek en ontwerp, plannen, maken en presenteren.

Ga naar website