11.000 meiden maken kennis met technologie op Girlsday 2018

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende op donderdag 12 april samen met 75 meisjes Girlsday 2018. Zij deden dit met hulp van een HoloLens. Na dit sein startten in het hele land Girlsday-activiteiten voor ruim 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven.

De Kick-off was dit jaar bij bouwbedrijf BAM bij de bouwplaats van de Rotterdamsebaan in Den Haag. De meisjes ontwierpen hier een school met de nieuwste BIM-technologie en zagen hoe de HoloLens, een ‘mixed reality’-bril waardoor de echte wereld gecombineerd wordt met virtuele informatie, in de bouw wordt gebruikt voor digitale werkinstructies. Ook leerden de meisjes over andere technologische innovaties in de bouw zoals zelfhelend beton, duurzame energiewegen en de inzet van drones. En konden zij glasvezel lassen.

Aan Girlsday 2018 deden ruim 11.000 meisjes (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven. Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie. En de meisjes kunnen kennis maken met de veelheid aan mogelijkheden. In Leeuwarden gingen meisjes bijvoorbeeld zelf water reinigen, meisjes in Amsterdam waren voor een dag theatertechnicus en in Wijchen zetten meisjes zelf een Formule 1-wagen in elkaar. Andere voorbeelden van Girlsday-activiteiten zijn games maken, laser snijden, vluchtsimulaties uitvoeren, badkamers installeren en procesoperator zijn.

In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT.

Girlsday 2018 werd georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu. BAM en Bouwend Nederland zijn de Kick-off-partners van VHTO voor Girlsday 2018.

Sfeerverslag van TechniekTalent.nu

Bron: Techniekpact
door: Claudia Wijnants-Crama