André Kuipers ontving 10.000e leerling bij Techniekpact Collegetour

Om kinderen voor te bereiden op een maatschappij die door technologische vernieuwingen continu en razendsnel verandert, is het belangrijk om hen op vroege leeftijd in aanraking te laten komen met wetenschap en technologie. Daarom gaat André Kuipers met de Techniekpact Collegetour door het land om basisschoolleerlingen te laten zien hoe leuk én inspirerend W&T is.  Vrijdag 12 mei 2017 vond de 34e editie plaats bij NEMO in Amsterdam en ontving Kuipers de 10.000e leerling bij de Techniekpact Collegetour. De Collegetour werd georganiseerd door de gemeente Amsterdam, NEMO, de Universiteit van Amsterdam en het Techniekpact.

Op 12 mei opende de 10.000e leerling samen met de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Onderwijs) de Collegetour. De Amsterdamse basisschoolleerlingen luisterden eerst naar de ervaringen van André Kuipers en gingen daarna aan de slag in workshops. Als ambassadeur van het Nationaal Techniekpact 2020 heeft astronaut André Kuipers de missie om zoveel mogelijk jongeren te interesseren voor W&T.

Amsterdams actieplan ‘Wetenschap en Technologie op koers!’

De gemeente Amsterdam vindt het belangrijk dat kinderen de kans krijgen om hun talenten op het gebied van wetenschap en technologie optimaal te ontplooien. Kinderen zijn van nature jonge ontdekkers en dat wil Amsterdam graag stimuleren. Eén van de doelen van het Nationaal Techniekpact is dat in 2020 iedere basisschool wetenschap- en technologieonderwijs structureel aanbiedt. In Amsterdam  wordt hier werk van  gemaakt met het actieplan ‘W&T op koers!’. Hiermee biedt de gemeente 80 basisscholen mogelijkheden voor meer wetenschap en technologie in hun curriculum. Er zijn twee kennismakelaars aangesteld die scholen helpen om wetenschap en technologie in hun onderwijs verder vorm te geven. Meer informatie over W&T op koers! vindt u hier.

Workshops Amsterdamse bedrijven, NEMO, ESERO NL en UvA

Tijdens het dagprogramma van de Collegetour van André Kuipers verzorgde NEMO een dagdeel nascholing ‘ontwerpend en onderzoekend leren’ voor de aanwezige leraren. Amsterdamse technische bedrijven, de Universiteit van Amsterdam, NEMO en ESERO NL organiseerden verschillende workshops, zodat kinderen zelf aan de slag konden gaan met wetenschap en technologie.

Over Nationaal Techniekpact 2020

Het Techniekpact moet de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren en daarmee het (toekomstig) tekort aan technisch personeel terugdringen. In het Techniekpact staan concrete afspraken tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Meer informatie vindt u op www.techniekpact.nl.

Bron: Techniekpact.nl