Blauwe Ster wint Discovery Cup

Basisschool De Blauwe Ster is winnaar van de Discovery Cup. Leerlingen van groep 8 ontvingen de wisseltrofee van het techniekproject MiG-KiT op 23 september. Tijdens dit project bezoeken leerlingen een bedrijf en maken daarvan een verslag. De jury beoordeelde de presentaties van De Blauw Ster over hun bezoek aan de Purmerendse Gemeentewerf als beste.

De Blauwe Ster hoort bij de 38 basisscholen die lid zijn van de Manuele Intelligentie Groep (MIG) en mee mogen doen aan bedrijfsbezoeken die jaarlijks georganiseerd worden. Kinderen maken daarbij al jong kennis met technische beroepen en processen. In kleine groepjes bezoeken zij 70 regionale bedrijven. Dit voorjaar was dat wel een uitdaging, omdat excursies niet meer toegestaan waren vanaf half maart. Acht basisscholen konden daarom niet op pad gaan. Toch zijn de bedrijfsbezoeken van de meeste scholen wél doorgegaan. De jury heeft vervolgens gekeken naar de beste verwerking van deze bezoeken in beeld en tekst. De presentaties van de Blauwe Ster lieten duidelijk het meest zien van de technische beroepen en – processen die zij gezien hebben.

Deze bedrijfsbezoeken voor leerlingen van groep 7 zijn een traditie geworden in de regio, nu voor het achtste jaar op rij. Bedrijven uit de regio zetten gastvrij hun deuren open voor een rondleiding aan groepjes kinderen en hun begeleiders. De leerlingen komen o.a. in bouwbedrijven, bij grafische firma’s, autobedrijven, scheepswerven, machinefabrieken, de brandweerkazerne en recyclingbedrijven. Dat zijn vaak ook regionale bedrijven met internationale uitstraling. Hierbij maken de leerlingen kennis met technische beroepen en processen. Zij interviewen werknemers en maken foto’s en filmpjes. Met hun beeldpresentaties dingen zij mee naar de jaarlijkse wisseltrofee, de Discovery Cup. Bizzliners van EBS zorgen alle dagen voor het vervoer van leerlingen en begeleiders. 

De bedrijfsbezoeken zijn een onderdeel van het project MiG-KiT, waarbij basisscholieren vanaf groep 3 kennismaken met techniek. Dat gebeurt in de eigen school met technieklessen uit de speciale leskist, maar ook met een jaarlijks Promotie Event Techniek (PET) voor groep 6 en deze bezoeken aan bedrijven. Op deze manier biedt initiatiefnemer MIG ruimte voor technisch talent van leerlingen.