De kracht van het Kleuterlab – Stichting Sirius

Kleuters zijn van nature jonge onderzoekers, die de wereld om hen heen vanuit een aangeboren nieuwsgierigheid willen ontdekken. Ze stellen vragen over wat ze zien en ervaren, maar ook over wat ze (nog) niet zien. Verwondering, nieuwsgierigheid en de drang om al handelend te ontdekken en te onderzoeken zijn onlosmakelijk verbonden met de ontwikkelingspsychologie van kleuters. Het stimuleren van deze vaardigheden leidt tot creatief denken en een groter probleemoplossend vermogen.

In een Kleuterlab kunnen kinderen spelenderwijs leerervaringen opdoen. De leerkracht heeft een geringe rol (alleen begeleidend) en geeft geen instructie. De ruimte, die kan ook een hoek in de klas zijn, bestaat uit leerrijke materialen. De materialen zijn zo gekozen dat het kind er zelf mee aan de slag kan gaan. Vooral met kleuters gaat dit vanzelf: als je een tafel vult met natuurlijke materialen, gaan kleuters uit zichzelf op onderzoek uit: voelen, ruiken, uit elkaar halen, et cetera. Het is aan de leerkracht om dan de juiste vragen te stellen, zodat de activiteit niet ‘dood loopt’. Het gaat er vooral om dat de kleuters zelfstandig kunnen ontdekken en zelf eigenaar zijn.

Maak kennis met het Kleuterlab via onderstaande artikelen!

De kracht van het Kleuterlab – II

De leerkracht van het Kleuterlab

Het lokaal

Kleuterlab in het BBO

De kracht van het Kleuterlab – I

Leerrijk in de kleuterklassen van Stichting Sirius

Bekijk ook onze inspiratiemap

Meer lezen over activiteiten voor kleuters? Download dan onze inspiratiemap ‘Onderzoekend en ontwerpend spelen’ met daarin 40 praktische lesideeën.