Designation school challenge: Afval scheiden op school

Op 1 maart 2017 hebben 5 Amsterdamse basisscholen en 2 Amsterdamse brugklassers met een team van 4 t/m 6 leerlingen meegedaan aan de designathon over afvalscheiding. Zij zijn aan de slag gegaan om een plan te maken om meer afval te scheiden op hun school.

Hoofdprijs

Aan het einde van de dag gaven de kinderen een presentatie over hun ontwerp en werd een winnaar gekozen: de Biënkorf in Amsterdam Noord. De school krijgt een prijs van €1.000,- plus de nodige professionele steun om het winnende ontwerp echt uit te voeren op school.

Meer winnaars

Daarnaast werd het ontwerp van het team van het Hyperion Lyceum uitgekozen om op ware grote uitgevoerd te worden door de makers van Makerversity, en het komt in het Stadshuis te staan. Scholen Cartesius 2, 3e Dalton en Scholekster krijgen een workshop over 3D-printen met plastic aangeboden. Deze workshop wordt op hun school gegeven door vanPlestik. Tenslotte zijn scholen de Bron en de Witte Olifant naar huis gegaan met de micro:bit. Micro:bit is een minicomputer, ontworpen op initiatief van de BBC.

Nóg meer recyclen

De initiatiefnemers zijn Designathon Works en Gemeente Amsterdam. Zij willen zo meer (basis)scholen aanzetten tot het scheiden van afval. Op het moment gaat 80% van het afval dat scholen produceren, verloren voor recycling. Ook willen wij dat meer kinderen worden betrokken bij het nadenken over afval scheiden én bij het hergebruik van grondstoffen (circulaire economie).

Wilt u ook meedoen? Meer informatie vindt u hier.

Afbeelding: Designation works