DigiLeerKracht: landelijk scholingsprogramma digitale vaardigheden

Op 27 maart 2017 lanceerde VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, ‘DigiLeerKracht’: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van digitale vaardigheden voor leerkrachten in het basisonderwijs. Via DigiLeerKracht biedt VHTO vanaf schooljaar 2017/2018 leerkrachten de mogelijkheid om gratis, en in hun eigen regio, een tweedaagse scholing te volgen. Het doel van DigiLeerKracht is dat leerkrachten na afloop van de scholing kundig, didactisch onderbouwd en vol zelfvertrouwen het programmeeronderwijs op hun school verder kunnen ontwikkelen. DigiLeerKracht wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Google. Deze korte animatiefilm geeft uitleg over de opzet en inhoud van DigiLeerKracht.

Programma

Gedurende twee dagen leren de leerkrachten over digitale geletterdheid, computational thinking en programmeren en hoe dit opgenomen kan worden in het eigen onderwijs. Ze gaan zélf programmeren en krijgen tips over het gebruik van programmeerconcepten en tools (zoals robots, micro:bit en Virtual Reality) en leren dit betekenisvol in te zetten op school. De verschillende werkvormen tijdens de training worden didactisch onderbouwd. Elke leerkracht ontwerpt tijdens DigiLeerKracht een 10 Puntenplan om op de eigen school de digitale vaardigheden verder te ontwikkelen. Hierbij worden ze geholpen door andere DigiLeerKrachten en een supportnetwerk van IT-professionals.

Doelgroep

De scholing is nadrukkelijk bedoeld voor basisscholen met weinig of geen ervaring met digitale geletterdheid. Omdat zo’n 87% van de basisschoolleerkrachten vrouw is, nodigt VHTO hen ook van harte uit om mee te doen zodat we deze m/v verhouding terugzien tijdens de scholingsdagen. Ook willen we bij het uitrollen van DigiLeerKracht letten op de etnische diversiteit van de leerlingenpopulatie van de school. Tenslotte willen we voorrang geven aan scholen in wijken met een lage sociaaleconomische status of in krimpgebieden. Bij het selecteren van de juiste scholen betrekt VHTO graag de regionale Kenniscentra Wetenschap & Technologie om te waarborgen dat DigiLeerKracht bij basisscholen terechtkomt die dit het beste kunnen gebruiken. Daarom neemt Bart Postma, projectcoördinator basisonderwijs bij VHTO, hierover binnenkort telefonisch contact op met de projectleiders van de KWT’s.

Planning

DigiLeerKracht wordt tussen september 2017 en november 2018 in vier cohorten uitgevoerd. De nascholingsdagen, die altijd op een maandag en dinsdag plaatsvinden, worden op een locatie in de eigen regio gepland.

Voor meer informatie kijk op www.vhto.nl