Feestelijke editie W&T café: Onderzoekend en ontwerpend spelen

Wetenschap en technologie met kleuters

Tijdens deze feestelijke editie van het W&T café op 22 november bij de Benedictusschool in Heiloo vindt de overhandiging plaats van het eerste exemplaar van de inspiratiemap ‘Onderzoekend en ontwerpend spelen, Wetenschap en technologie met kleuters’. Daarnaast ervaart u zelf hoe u door middel van laagdrempelige activiteiten, met gewone materialen de nieuwsgierigheid van kleuters kunt prikkelen. Natuurlijk krijgt u na afloop een exemplaar van de map mee naar huis.

Onderzoekend en ontwerpend spelen

Wetenschap en technologie met kleuters? Jazeker; kleuters zijn enorm uit te dagen met W&T! Dat bewijzen de 40 beschreven activiteiten in de inspiratiemap. Activiteiten die eraan bijdragen dat jonge kinderen ervaring opdoen met ontdekken, onderzoeken, dingen bedenken en uitproberen, met vragen stellen, samen praten en redeneren. Dat kinderen ervaren dat zij met open opdrachten en vraagstukken aan de slag kunnen, dat zij daarin vertrouwen krijgen en dat zij een nieuwsgierige en vindingrijke houding ontwikkelen (Onderwijs 2032).

Toekomstgericht onderwijs

Dat onderwijs in W&T niet ingewikkeld hoeft te zijn, laat deze inspiratiemap zien. De praktische lesideeën hebben in de klas hun waarde voor peuters en kleuters bewezen. De activiteiten prikkelen de nieuwsgierigheid van kinderen, laten kinderen ontdekken, spelen en onderzoeken. Zo komen ze al vroeg in aanraking met de eerste en misschien wel belangrijkste stap van W&T: verwondering, nieuwsgierigheid: ‘Hé, hoe kan dat?’ Dit is een zeer veelzijdig en breed in te zetten inspiratiemap vol praktische lesideeën, waarmee (aankomende) leerkrachten en andere professionals die werken met jonge kinderen toekomstgericht onderwijs kunnen vormgeven.

Kom het zelf ervaren!

Tijdens het W&T café geven dr. Anna Hotze, lector Wetenschap en technologie hogeschool iPabo en Annerieke Boland, lector Jonge Kind iPabo een mini-college over W&T bij kleuters. Daarna maakt u tijdens een heuse proeverij kennis met een aantal activiteiten die beschreven staan in de map en ervaart u dat onderwijs in W&T niet ingewikkeld is, maar inspirerend en ontzettend leuk! We sluiten het café af met een toast op de inspiratie map.

Dit W&T-café wordt georganiseerd door het EWT, de hogeschool iPabo en de Benedictusschool.

Praktische informatie

Wanneer: Woensdag 22 november
Tijd: 15.00 uur tot 17.00 uur
Waar: Benedictusschool – J.P. Hasebroekweg 21, 1851 CK Heiloo
Voor wie: Leerkrachten basisonderwijs, pabostudenten en pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en voor-en vroegschoolse educatie (VVE).
Kosten: Er zijn geen kosten verbonden aan de bijeenkomst
Aanmelden: de bijeenkomst is volgeboekt, aanmelden is helaas niet meer mogelijk