Grote knelpunten verwacht voor werkgevers in techniek, zorg en onderwijs

Werkgevers in de techniek, de zorg en het onderwijs zullen de komende jaren moeite hebben om genoeg personeel te vinden. Vooral in de techniek ontstaat een groot tekort, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht. Duidelijk is dat er sprake is van mismatch tussen studies die gekozen worden en op welke afgestudeerden werkgevers echt zitten te wachten. Volgens onderzoek van UWV bieden technische studies juist goede kansen op de arbeidsmarkt, met name de mbo-opleiding procestechniek, lieten NU.nl en NOS weten.

De komende vijf jaar groeit het aantal banen in Nederland naar verwachting met 520.000. Mensen met een hbo- of universitair diploma hebben de beste vooruitzichten op die banen. Vooral voor afgestudeerden in de techniek of zorg ziet de toekomst er goed uit, omdat daar het grootste aantal vacatures wordt verwacht.

Het ROA doet iedere twee jaar een voorspelling over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. Aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Centraal Planbureau maakt het centrum een inschatting van de economische vraag in verschillende sectoren. De aanbodkant, zoals het aantal studenten dat zich laat opleiden in sectoren, wordt gebaseerd op prognoses van het ministerie van Onderwijs.

Bron: NOS.nl