Julianaschool
Techniek op de Julianaschool-Kwartellaan in Bussum. Al een paar jaar geven wij lessen in techniek op de Julianaschool. In het begin vonden we dat wel een beetje moeilijk, maar al snel bleek dat techniek en handvaardigheid in elkaars verlengde liggen. Eigenlijk is een goede les handvaardigheid ook een goede les techniek. Ook staan er veel leuke techniekideeën in de methode Leefwereld. Sinds vorig jaar werken wij met de methode Natuniek. Techniek blijkt veel makkelijker te geven dan we dachten. Handvaardigheid, natuuronderwijs en techniek zijn heel goed te combineren!
Wolkenkrabber
De eerste les was het bouwen van een wolkenkrabber met behulp van stroken papier. Het was een feest om te zien hoe de kinderen aan het werk gingen. Iedereen was gemotiveerd bezig. Al snel zag je het verschil tussen kinderen die begrepen dat ze de stroken moesten vouwen om stevig te worden, zoals ook uitgelegd was tijdens de instructie, en kinderen die moesten leren van hun ervaring. Bij hen werd de eerste toren een slappe toren van Pisa, de tweede was al veel beter. Uiteindelijk wilden ze niet meer stoppen.
Tijdens een andere les uit de map van Harry Valkenier gingen de kinderen een ballonwagen maken. Ook dit was een geslaagde les, ook al kon niet iedereen zijn wagentje echt laten rijden. Dit kwam nogal eens doordat de wielen niet netjes uitgeknipt waren. Nu wij kant en klare wieltjes kunnen bestellen is dit probleempje opgelost. Verder zijn er lessen bruggen bouwen gegeven: de eerste brug werd van papier gemaakt, de tweede van satéstokjes en elastiekjes. Ook de rotorvlieger is al met meerdere groepen gemaakt en op het schoolplein uitgeprobeerd.
Andere lessen:
Zelfgemaakte knikkerbaan
Seizoenen
Kunstproject
Poppenkast met scharnieren
Sinterklaaslimousine
Iglo’s
Project Engeland