Groep 1 & 2

Lessenserie OOL-Rekenen

Het schoolbestuur Amsterdam West Binnen de Ring (AWBR) heeft deze prachtige lessenseries ontwikkeld. Naast achtergrondinformatie over Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) bevat deze bundel voor iedere groep concrete activiteiten om in de klas toe te passen. Dit maakt de bundel geschikt zijn om kinderen aan het onderzoeken of ontwerpen te krijgen en leerkrachten te laten…

Onderzoekend en ontwerpend spelen met kleuters

Wetenschap en technologie met kleuters? Jazeker; kleuters zijn enorm uit te dagen met W&T! Dat bewijzen de 40 activiteiten in de inspiratiemap ‘Onderzoekend en ontwerpend spelen’. De praktische lesideeën hebben in de klas hun waarde voor peuters en kleuters bewezen. Dit is een zeer veelzijdig en breed in te zetten inspiratiemap, waarmee (aankomende) leerkrachten en…

Inspiratiemap W&T Techniektalent.nu

Deze map van Techniektalent.nu zal u inspireren om leuke W&T-lessen te geven. Met 22 fantastische en prachtig vormgegeven lesvoorbeelden kunt u digitaal downloaden. Leerkrachten die eerder hebben meegedaan aan de TechniekTrofee en actief zijn op W&T-gebied, hebben hun favoriete lesvoorbeeld ingestuurd. Deze favoriete W&T-lessen ‘van leerkrachten voor leerkrachten’ kunnen u als leerkracht volop inspiratie bieden!

Download

Hallo wereld! Wij gaan de lucht in

Deze lessenserie prikkelt de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen naar lucht. Wat is lucht eigenlijk? Wat gebeurt er allemaal in de lucht? Wat is het verschil tussen vliegen en zweven? En wat heeft de lucht daarmee te maken? De kinderen experimenteren met zweefvliegtuigjes en onderzoeken welke onderdelen van invloed zijn op de afstand die het…

Magneten, Papieren Vliegtuig, Slakken, Drijven & Zinken

In het NEMO handboek Science is Primary staan vier compleet uitgewerkte lessen: Magneten, Papieren Vliegtuig, Slakken, Drijven & Zinken. Aan de hand van deze lesvoorbeelden leert u hoe u meer kunt halen uit ‘Hands-on’ activiteiten door het ‘Brains-on’-gedeelte aan te scherpen. De leerlingen leren door zelf te onderzoeken over natuur en door zelf te ontwerpen over techniek. De essentie van deze manier van leren is dat het doen (hands-on) gekoppeld wordt aan het vinden van een antwoord op de vraag hoe zit dat? of hoe werkt het? (brains-on).

Ga naar website

Ruimtevaart en sterrenkunde

Ruimtevaart en sterrenkunde zijn fascinerende en uitdagende onderwerpen om Wetenschap & Techniek een plek te geven in de klas. Er zijn zoveel vragen te beantwoorden: Woont er nu echt een mannetje op de maan? Blijft Saturnus drijven? Wat doet zwaartekracht? Kun je de sterren tellen? Het Science Center NEMO heeft in het kader van het ESERO project verschillende lespakketten ontwikkeld die de kinderen over deze vragen na laten denken en ze aan sporen op onderzoek uit te gaan.

Ga naar website

Spiegels

“Spiegels” laat zien dat natuur & techniek heel leuk is en dat je het ook goed kunt doen met jonge kinderen. Kinderen zijn sowieso al bezig de wereld om hen heen te ontdekken. In deze lessen wordt een omgeving gecreëerd die hen daarin stimuleert. De bedoeling is dan ook de kinderen zo veel mogelijk zelf…