Groep 3 & 4
Lessenserie OOL-Rekenen
Het schoolbestuur Amsterdam West Binnen de Ring (AWBR) heeft deze prachtige lessenseries ontwikkeld. Naast achtergrondinformatie over Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) bevat deze bundel voor iedere groep concrete activiteiten om in de klas toe te passen. Dit maakt de bundel geschikt zijn om kinderen aan het onderzoeken of ontwerpen te krijgen en leerkrachten te laten…
Inspiratiemap W&T Techniektalent.nu
Deze map van Techniektalent.nu zal u inspireren om leuke W&T-lessen te geven. Met 22 fantastische en prachtig vormgegeven lesvoorbeelden kunt u digitaal downloaden. Leerkrachten die eerder hebben meegedaan aan de TechniekTrofee en actief zijn op W&T-gebied, hebben hun favoriete lesvoorbeeld ingestuurd. Deze favoriete W&T-lessen ‘van leerkrachten voor leerkrachten’ kunnen u als leerkracht volop inspiratie bieden!
Onderzoekende – en ontwerpende lessenseries
De Pabo Hogeschool van Amsterdam heeft een uitgebreide bundel ontwikkeld met voorbeeldlessenseries voor onderzoekend en ontwerpend leren bij W&T in de basisschool. De lessenseries zijn bedoeld als voorbeelden voor leerkrachten en studenten. Elke serie heeft twee pagina’s beschrijving om snel te kunnen kiezen. Als u vervolgens een lessenserie gekozen hebt, kijk dan naar de bijlagen…
Hoe oud is dat?
In het dagelijks leven worden kinderen (maar ook volwassenen) continu geconfronteerd met tijd. Hoe laat is het? Hoe oud ben jij? Hoe oud is dat? Maar wat is dat nu eigenlijk, oud? Omdat tijd zo’n belangrijke rol speelt in het haastige leven van nu, is het belangrijk dat kinderen zich hierin kunnen vinden. In deze…
Hallo wereld! Wij gaan de lucht in
Deze lessenserie prikkelt de creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen naar lucht. Wat is lucht eigenlijk? Wat gebeurt er allemaal in de lucht? Wat is het verschil tussen vliegen en zweven? En wat heeft de lucht daarmee te maken? De kinderen experimenteren met zweefvliegtuigjes en onderzoeken welke onderdelen van invloed zijn op de afstand die het…
Ruimtevaart en sterrenkunde
Ruimtevaart en sterrenkunde zijn fascinerende en uitdagende onderwerpen om Wetenschap & Techniek een plek te geven in de klas. Er zijn zoveel vragen te beantwoorden: Waarom is Mars rood? Waar blijft de regen? Horen aliens onze signalen? Waar is de schaduw? Het Science Center NEMO heeft in het kader van het ESERO project verschillende lespakketten ontwikkeld die de kinderen over deze vragen na laten denken en ze aan sporen op onderzoek uit te gaan.
Spiegels
De lessenserie over spiegels laat zien dat natuur & techniek heel leuk is en dat je het ook goed kunt doen met jonge kinderen. Het is de bedoeling om de kinderen zo veel mogelijk zelf te laten uitzoeken hoe het zit en niet te veel uit te leggen. Iedereen kan op zijn of haar eigen…
Groei en ontwikkeling
In hun dagelijks leven helpen veel kinderen bij het verzorgen van kamerplanten in huis of op school. Andere kinderen hebben wellicht een eigen stukje grond in een (school)tuin. Op een onderzoekende manier wordt het de kinderen tijdens deze lessenserie duidelijk welke factoren belangrijk zijn bij groei en ontwikkeling en wat groei en ontwikkeling is. Dit…
Drijven en zinken
Veel kinderen spelen wel eens met water. Met bootjes, ze zwemmen zelf in het water en ze bouwen dammetjes. Uit ervaring weten ze dat sommige dingen blijven drijven en andere dingen niet, die zinken. Hoe komt dat nou? Hoe kan het dat een knikker zinkt en een schip met zware containers blijft drijven? Dat gaan…
Muziekbeleving voor groep 3
Muziek is in het dagelijks leven overal om ons heen terug te vinden, in verschillende vormen. Het is een wezenlijk onderdeel van het dagelijks leven geworden voor mensen. Daarbij heeft muziek ook als eigenschap dat het gevoelens en emoties kan oproepen. Van jongs af aan zijn kinderen namelijk al bezig met het ontwikkelen van een…