LICHTWRK

Onder de naam LICHTWRK doen ruim 2000 leerlingen uit alle groepen van het basisonderwijs mee aan workshops kunst en techniek rondom het thema ‘licht’. De Verenigde Naties hebben 2015 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Licht, IYL2015. Stichting Zien Weten Kunnen probeert zoveel mogelijk Amsterdamse basisschoolleerlingen te betrekken bij het Jaar van het Licht. Wie is er niet gefascineerd door licht? Zonder licht kunnen we niet zien. Zien is cruciaal in ons dagelijks leven, om het gemoed van een gesprekspartner te peilen, om ons een weg te banen door het drukke verkeer, om te genieten van de natuur om ons heen, maar ook om bijvoorbeeld de schilderijen van Vermeer en Rembrandt tot ons te nemen. Maar licht is nog veel meer: door immense glasvezelnetwerken die de ruggengraat vormen van onze informatiemaatschappij kunnen we via licht informatie razendsnel delen over de hele aarde. Licht is ook een bijzonder natuurkundig verschijnsel dat wetenschappers al vele eeuwen bezig houdt en nog steeds verrassingen in petto heeft.

Het programma LICHTWRK bestaat uit vier verschillende workshops Kunst en Techniek. Voor alle groepen van het basisonderwijs is er een passende workshop, zodat de hele school mee kan doen. Door bezig te zijn met kunst en techniek leren de kinderen nieuwe vaardigheden, doen ze kennis en inzicht op en ontwikkelen hun talenten. Ontdekken en creëren worden samengesmolten tot een inspirerend geheel.

In de workshop Schaduwdroom ontdekken de kinderen uit groep 1 en 2 met behulp van overhead-projectoren en lichtbakken de eigenschappen van licht (projectie, schaduw) en materialen (transparantie, vorm, kleur).

De leerlingen uit groep 3 en 4 kijken door een loep en een microscoop naar insecten. Door ze na te tekenen leren ze observeren. Vervolgens maken ze met een PET-fles, LED-lampjes en allerlei materialen hun eigen op vuurvliegjes geïnspireerde Lichtbeesten, compleet met ogen, vleugels, poten en sprieten.

Voor de groepen 5 en 6 is er de Fluosculptuur. De kinderen bouwen een decoratief kunstwerk rondom een laag vermogen blacklight lamp. Ze sluiten het snoer zelf aan en bouwen de constructie. Met fluorescerende materialen, zoals band en kant, wol, kralen, afgedankt speelgoed en oude tandenborstels ontwerpen ze ieder hun eigen kunstwerk in 3D. Later op hun eigen kamer zullen ze verbaasd zijn over alle dingen die geheimzinnig oplichten in het donker!

De oudste groepen maken een Lumenoid. Een robot/cyborg van oude, afgedankte knuffels, LED-lampjes en waardeloos materiaal. Als je aan een zwengel draait, gaat de lumenoid bewegen. Door een zelfgemaakte schakelwals gaan de lampjes aan en uit.

De workshops uit het programma LICHTWRK zijn opgenomen in het cursusaanbod van De Rode Loper op School. In korte tijd heeft een recordaantal van 87 schoolklassen uit Amsterdam Oost zich aangemeld voor één van deze workshops! Bijna de helft van de workshops heeft inmiddels plaatsgevonden, tot groot enthousiasme van ouders, leerkrachten en vooral kinderen.

LICHTWRK wordt uitgevoerd door kunstenaars Siree van der Velde en Petra Veenstra en natuurkundige Gerald Maurice.

Meer informatie?

www.zienwetenkunnen.nl
www.derodeloperopschool.nl
www.meestergerald.nl