Mooie samenwerking tussen museum, school en OBD Noordwest

Een mooie samenwerking tussen museum, school en OBD Noordwest. Leerkrachten van een school in Wognum hebben in samenwerking met het ‘Museum van de 20e eeuw’ een lessenserie gemaakt. De lessenserie is gemaakt onder begeleiding van OBD Noordwest.

De lessen gaan over ‘onderzoekend en ontwerpend leren in en met het museum van de 20e eeuw’ met als thema het huishouden. Op 13 juli vond in het in het museum de presentatie van de lessen plaats. De lessenserie over onderzoekend en ontwerpend leren werd door Nanette Wagenaar, Onderwijsadviseur bij  OBD Noordwest overhandigd aan Hans Stuijfbergen van het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. De medewerkers van de Hieronymusschool in Wognum, die aan het project meewerkten, waren daar ook bij aanwezig.

Leerlingen van nu moeten steeds meer zelf ontdekken. Ze kunnen iets opzoeken op Internet, in boeken maar ook in het museum. En ze moeten ook meer weten over technische en maatschappelijke ontwikkelingen. Daar is het nieuwe educatieve programma “Altijd op de hoogte” voor kinderen uit groep 7 en 8 speciaal voor ontwikkeld. Ze ontdekken dat wat nu allemaal in hun telefoon zit, vroeger door aparte grote apparaten werd gedaan.

Op school vindt de voorbereiding plaats: kinderen gaan zelf op zoek naar informatie en in het museum vinden ze de originele objecten uit het verleden. Medewerkers van de Educatieve Dienst geven extra informatie en soms mogen kinderen ook zelf de oude apparaten bedienen.

De lessenserie kwam tot stand met een subsidie van het platform Betatechniek-EWT en is inmiddels ook getest door enkele groepen van de Hieronymusschool in Wognum. Binnenkort is het ook beschikbaar voor andere scholen in het land.

Bron: Museum Hoorn