NRO-congres over onderzoek en onderwijs

Op 4 november 2015 organiseert het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) i.s.m. de PO-Raad, de VO-raad, de Onderwijscoöperatie en de Vereniging voor Onderwijs Research (VOR) het congres ‘Samen op expeditie, bruggen bouwen tussen onderwijs en onderzoek’. Kom ook en ontdek hoe onderwijs en onderzoek elkaar kunnen versterken!

Op het congres kijken we samen naar verschillende (wetenschappelijke) onderzoeksprojecten over onderwijs. Wat zijn de nieuwste inzichten over thema’s zoals toetsen of differentiatie en wat kan je hiermee in de klas? Wat is de toegevoegde waarde van onderzoek voor docenten, schoolleiders en schoolbestuurders? Ook wordt ingegaan op de vraag waarom een school wel of niet aan onderzoek zou (mee)doen. Hoe versterkt het perspectief van de school de kwaliteit van het onderzoek? En hoe kan goed worden samengewerkt tussen onderzoekers en onderwijsprofessionals?

Tijdens deze dag staat ontmoeting centraal. De dag draait om het uitwisselen van kennis, ervaringen en ideeën en het samen ontdekken hoe onderwijs en onderzoek elkaar kunnen versterken.

Programma

Het congres kent een gevarieerd programma, dat is onderverdeeld in vier onderdelen:

  • Rond het kampvuur: uitwisseling in een kleine setting waarbij het delen van ervaringen, elkaar bevragen en van elkaar leren centraal staan;
  • Op verkenning: interactieve werksessies over een breed scala aan onderwerpen;
  • Op avontuur: spannende unconference-sessie waarvan de inhoud wordt bepaald door de deelnemers;
  • Gebaande paden: leren van andermans ervaringen en kennis tijdens lezingen, pitches en presentaties.

Op de website van het congres vindt u uitgebreide informatie over het programma.

NRO-VOR-Praktijkprijs voor onderzoekers

Tijdens het congres wordt ook de NRO-VOR-Praktijkprijs uitgereikt aan een Nederlandse onderzoeker, wiens onderzoek is vertaald naar een product of activiteit voor de onderwijspraktijk of het onderwijsbeleid. Gekeken wordt welk onderzoek hiermee het meest heeft bijgedragen aan de vernieuwing of verbetering van het onderwijs. Kandidaten kunnen zich nog tot 1 september aanmelden. Als school kunt u onderzoekers met wie u hebt samengewerkt, of van wiens onderzoek u gebruik heeft gemaakt, op deze prijs wijzen. Zie de NRO-website voor meer informatie.

Praktische informatie

Datum: Woensdag 4 november 2015
Locatie: Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61, Amersfoort (achter het station)
Tijd: 9.30 – 16.15 uur (aansluitend borrel)
Voor wie: Leraren, schoolleiders, schoolbestuurders, onderzoekers en alle andere geïnteresseerden in onderwijsonderzoek.
Aanmelden: U kunt zich kosteloos aanmelden via de congreswebsite.