Professionaliseringstweedaagse voor leerkrachten

Het Wetenschapsknooppunt Amsterdam organiseert voor leerkrachten in het basisonderwijs twee professionaliserings-bijeenkomsten, waarin het actief bezig zijn en hands on werken naar een lessenserie centraal staan. Trainingen vinden plaats op woensdag 3 oktober woensdag 7 november op Science Park 904,  Amsterdam. Inschrijving is mogelijk tot 20 september. Doel van de training:
ul
likennis delen/li
linieuwe kennis opdoen/li
livertalen van deze kennis naar de lespraktijk/li
/ul
strongData, locatie  en inschrijven
/strongWoensdag 3 oktober van 14.30 uur – 18.00 uur en woensdag 7 november van 14.30 – 17.30 uur.
Locatie: Science Park 904,  Amsterdam
Het is zeer aan te raden om in minimaal tweetallen in te schrijven voor deze dagen zodat je samen kunt werken aan de ontwikkeling van de les(senserie). Inschrijving is alleen mogelijk voor twee dagen en alleen voor leerkrachten die werkzaam zijn in het basisonderwijs Noord-Holland of Flevoland.

Inschrijving is mogelijk tot 20 september 2012 via a href=”http://www.wka.uva.nl/wetenschapsknooppunt_academie/workshop.cfm” rel=”nofollow”Inschrijven/a

strongHet programma voor 3 oktober/strong

14.00 uur:            Inloop en koffie

14.30 uur:            Inleidende lezingen:

Twee leerkrachten geven een voorbeeld van het werken met OOL in hun klassen

15.45 uur:            Inleiding op het ontwerpend en onderzoekend leren

16.00 uur:            Workshops: werken in de labs (Bijvoorbeeld een robot bouwen, een analyse maken van een verschijnsel of in een witte jas scheikundige of biologische proeven doen.)

17.45 uur:            Toelichting op de vervolgopdracht

18.00 uur:            Afsluiting met drankje en hapje

Tijdens de workshops wordt een lichte snack geserveerd. Een reader ter ondersteuning van de vervolgopdracht wordt tijdens het programma uitgereikt. Voorafgaand aan het programma ontvangen de deelnemers de bijbehorende inleidende theorie.

strongHet vervolgprogramma voor 7 november (onder voorbehoud):/strong

14.30 uur              Inloop en koffie

15.00 uur              Inleiding: lezing door vooraanstaand wetenschapper

15.45 uur              Pauze

16.00 uur              Interactieve presentaties van de ontwikkelde les(senseries) aan elkaar

Uitwisseling van ervaringen en resultaten

17.00 uur              Afsluiting en borrel
strong
Beschrijving van de workshops 3 oktober/strong

emWorkshop1: Hoe werden schilderijen vroeger gemaakt? Door Prof. dr. Anne van Grevenstein
/emSchildertechniek van het prille begin tot nu. Oude schilderijen zien er heel anders uit dan werken van nu. Het is niet alleen tijd en tijdsgeest die bepaalt hoe een schilderij eruit ziet. Ook de verschillende “dragers”(steen, metaal, hout, doek) en diverse verfsoorten (pigmenten, bindmiddelen, kleurstoffen) zijn van invloed op het eindresultaat. In deze workshop worden verschillende materialen getoond, bewerkt en schildertechnieken toegepast. Een belangrijk aspect is de introductie tot de microscopie, ultra-violet fluorescentie, infra-rood opnames en Röntgen opnames voor het onderzoek aan echte schilderijen. De link met bèta wetenschappen en kunstgeschiedenis wordt toegelicht.

emWorkshop 2: Gedichten door dr Yra van Dijk
/emTaal als uiting van gedachten, gevoelens en impressies. Hoe zit dat met gedichten? Wanneer is een tekst een gedicht?  Wat maakt een dichter een dichter? En zijn wij zelf ook dichters? Spelen met taal: ervaar het in deze workshop.

emWorkshop 3: Robotica door dr Toto van Inge
/em‘Lakeitje, breng mijn ontbijt met een eitje’, nee, een robot die voor lakei speelt   bouwen we niet in deze workshop. Maar we kunnen wel onderzoeken  of we hem zo kunnen maken dat hij kan dansen of eenvoudige opdrachtjes uitvoeren. Met Lego gaan we aan de slag.

emWorkshop 4: Snijpracticum door dr Rob de Heus
/emEen haai, een runderhart. Beide ideaal om te kijken naar  kenmerken van een lichaam. Zeker als je er in gaat snijden. In deze workshop verkennen we een haai of een hart. Kamer, boezem, buik: kijk en verwonder hoe prachtig de natuur het in elkaar gezet heeft.

emWorkshop 5: Mobiele planetarium door Jaap Vreeling
/emOnder de sterrenhemel in een koepeltent. Daar komen door projectie de mysteries van het heelal tot leven. We begeven ons in de Melkweg, zoeken naar andere sterrenstelsels en komen na de presentatie weer met beide benen op de grond.

emWorkshop 6: Waterbeestjes door dr Harm van der Geest
/emWie kent hem niet: het schrijverke, de schaatsenrijder op het water. Mogelijk is die ook in deze workshop te bewonderen. En dan kunnen we meteen kijken of hij echt niet door het water zakt. Maar er zijn nog zoveel meer waterbeestjes en er is een heleboel over te vertellen en aan te observeren.

emWorkshop 7: Sporten door Maurice Maas
/emSporten is gezond, maar we moeten daarbij wel onze gezondheid in de gaten houden. Tot hoever kun je de hartslag op laten lopen? En wanneer gaat deze snel omhoog? Hoe snel schieten we uit de startblokken en met hoeveel kracht sla je tegen een boksbal? Oefening baart kunst, maar is dat ook met sporten zo? En er is een mogelijkheid om te klimmen en het begrip ‘zwaartekracht’ te doorgronden.

Bron: a href=”http://wka.uva.nl/wetenschapsknooppunt_academie/professionalisering.cfm” rel=”nofollow”Wetenschapsknooppunt Amsterdam/a
a href=”mailto:info-wka@uva.nl” rel=”nofollow”info-wka@uva.nl/a

nbsp;