Techniek weer op de kaart
Het aantal jongeren dat zich aanmeldt voor een technische studie aan de universiteit neemt sterk toe. Voor komend studiejaar hebben alle universiteiten 7.745 aanmeldingen ontvangen voor techniekgerelateerde opleidingen; een toename van 18 procent. VSNU, de vereniging van universiteiten houdt dat bij. Met 18 procent is de technische sector de tweede grootste stijger. De grootste is rechten, met een groei van 31 procent.
Toch is de trend bij technische studies dat er ieder jaar weer meer jongeren voor kiezen. “In 2007 was de technische sector nog een van de kleinste”, zegt Bastiaan Verweij, woordvoerder bij VSNU. “Je ziet duidelijk een groeimarkt. Ook al moet er nog een correctie volgen, alles met techniek lijkt goed aan te slaan.” Hij wijst erop dat de opleidingen ook de arbeidsmarkt mee hebben. Wie techniek studeert, heeft veel meer kans op een baan. De Universiteit Twente ziet de toename ook. “Van 2010 tot 2013 zijn we bij de UT met 31 procent gegroeid in de technische studies”, zegt woordvoerster Bertyl Lanklaar. “Deze groei was het grootst in 2013, namelijk 25 procent.”
Ook bij de TU Eindhoven kan de vlag uit. “Wij zien hier fantastische resultaten”, zegt rector Hans van Duijn. “Wij hadden vorig jaar een instroom van 1600 vwo’ers en ruim 600 buitenlandse bachelors en hbo-instromers. We hebben nu een instroom van 2.200 vwo’ers. Met die andere groep erbij komen we uit op circa 2.700. Dat is echt geweldig.” De universiteiten doen al jaren hun best studenten voor technische studies aan te trekken. Nadat lange tijd veel scholieren wars bleken van technische vakken, kiest nu de helft weer voor een natuurprofiel. De technische universiteiten merken dat aan de groeiende aanwas van studenten.
Het stereotype beeld van een technicus heeft lang kunnen standhouden. Een man – vooral een man – in een witte jas in een laboratorium of een kelder. Eenzaam aan het werk met een onduidelijk mechanisch apparaat of een pruttelend brouwsel. “Ja, die tijd hebben we gehad”, zegt Beatrice Boots, directeur van het Platform Bètatechniek in Den Haag. Die organisatie stimuleert dat er meer technisch personeel komt. En dat komt er, want technische studies doen het goed. Je komt er eerder mee aan een baan en het werk dat er is, is zeer divers. Ook is het geen mannenaangelegenheid meer. De TU’s zien steeds meer vrouwelijke studenten op hun campus.
Bron: De Stentor 23-06-2014