Terugblik conferentie Wetenschap & Technologie 2018
Op woensdagmiddag 21 maart vond de EWT-conferentie 2018 plaats in NEMO Science Museum. Veel mooie, vernieuwende en innovatieve Wetenschap & Technologie projecten die plaats vinden op basisscholen in de regio’s Noord-Holland en Flevoland werden gepresenteerd.
Programma
Anders dan vorige jaren was de conferentie dit jaar in twee delen gesplitst: een deel met een inspirerende bijeenkomst voor schoolbesturen en aansluitend een deel voor leerkrachten met een lezing en verschillende workshops. Tijdens de workshops presenteerden scholen en EWT-partners hun projecten samen.
Schoolbestuurders – Bijeenkomst
Tijdens deze inspirerende bijeenkomst vertelden de schoolbesturen Zaan Primair en Surplus over hun ervaringen met de implementatie van W&T op hun scholen. Daarnaast konden de deelnemers met hen in gesprek over de praktische gang van zaken omtrent de realisatie van W&T in het onderwijs. Waar de workshops voor leerkrachten direct ideeën geven om met W&T aan de slag te gaan in de klas, was dit schoolbestuurdersdeel gericht op het beleidsniveau.
Mocht u nog aanvullende vragen hebben over de bestuursbijeenkomst, dan kunt u contact opnemen met:
Zaan Primair – Annemiek Leusen – a.leusen[at]zaanprimair.nl
Stichting Surplus – Martin Schouten – m.schouten[at]stichtingsurplus.nl
Leerkrachten – Lezing en workshops
De leerkrachten werden verwelkomd met een lezing verzorgd door Jelle van der Lugt, teamleider van het Nuon Solar Team van de TU Delft. Al vele jaren winnen de studenten met hun zonnewagen vele wedstrijden zoals de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Een afvaardiging van het nieuwste team verzorgde de lezing. Een enthousiaste deelnemer reageert: “TU-Delft ligt in mijn hart: zo’n enthousiasme! (Over “inspirerende leerkracht” gesproken!).” Vervolgens startten er twee rondes waarin scholen en EWT-partners hun projecten presenteerden. Deze sessies werden heel goed gewaardeerd, en leidden tot nieuwe inzichten en initiatieven.
Presentaties
A. Maakonderwijs: Aan de slag met ontwerpen voor 3D printen
C. Onderzoekend en Ontwerpend spelen
D. Maak het zelf met Maakkunde
H.OSOS – Hoe prikkel je de nieuwsgierigheid
J. Techniek & Cultuur: een ijzersterk duo