W&T in Bedrijf brengt primair onderwijs en bedrijfsleven samen

Met het nieuwe project W&T in Bedrijf komen basisscholen en technische bedrijven in de regio met elkaar in contact. Het doel is om meer effectieve bedrijfsbezoeken te organiseren en zo basisschoolleerlingen een breder beeld van techniek te geven. Leerkrachten uit West-Friesland kregen alvast een voorproefje op hoe zo’n bedrijfsbezoek eruit kan zien!

Handvatten voor bedrijfsbezoek

Twaalf enthousiaste leerkrachten van diverse West-Friese basisscholen gingen 27 maart op bedrijfsbezoek bij Installatiebedrijf Van der Laan in Zwaag. Van der Laan Installatiebedrijf is lid van de West-Friese Bedrijvengroep, die meer samenwerking tussen basisscholen en bedrijven in de regio wil. W&T in Bedrijf is de eerste stap in deze richting. Tijdens het bedrijfsbezoek krijgen leerkrachten een korte en praktische scholing over hoe ze een effectief bedrijfsbezoek kunnen plannen en wat de mogelijkheden bij een technisch bedrijf als Van der Laan zijn.

Laagdrempelig en makkelijk

Veel leerkrachten organiseren wel eens een uitje, maar een bedrijfsbezoek hadden veel van de aanwezige leerkrachten nog nooit gedaan, blijkt tijdens de introductie. “Het verschil met een uitje en een bedrijfsbezoek is dat er een leercomponent aan gekoppeld zit, daarom is het belangrijk om uit te leggen wat een bedrijfsbezoek precies is. De introductie van de middag was voor veel leerkrachten daardoor al een eyeopener, sommigen kregen meteen al ideeën voor lessen en bedrijven”, vertelt projectleider Sabien Bouwmeester. Dat is precies wat dit project wil bereiken: dat leerkrachten makkelijker een bedrijfsbezoek plannen voor hun klas en dat contact krijgen met technische bedrijven in de regio eenvoudig is. Sabien: “Dit is dan toevallig de regio West-Friesland, maar door het hele land zitten bedrijvenkringen die dolgraag contact willen met basisscholen voor bedrijfsbezoeken. Als een regio, bedrijf of school zoiets graag wil opzetten, kan W&T in Bedrijf daarbij helpen.”

Bedrijven in de buurt

Tijdens het bedrijfsbezoek aan Van der Laan volgen na de introductie korte presentaties van drie andere technische bedrijven waar bedrijfsbezoeken mogelijk zijn. Ook deze bedrijven roepen veel ideeën op bij de leerkrachten. “Misschien kan ik met mijn klas wel een keer naar een bedrijventerrein om te kijken wat daar allemaal aan technische bedrijven zit. Ik denk altijd aan de grote bedrijven, maar deze drie bedrijven kunnen ook bij mijn school om de hoek zitten”, zegt een leerkracht tijdens de presentatie. Daarna is het tijd voor een rondleiding bij Van der Laan. Onder andere langs de werkplaats waar technische panelen worden gemaakt. “Het is erg boeiend om bij zo’n mooi bedrijf een kijkje in de keuken te nemen. Als buitenstaander heb je vaak geen idee wat er bij een bedrijf als dit precies gebeurt. Ik kan me voorstellen dat mijn leerlingen dit ook interessant zouden vinden, dus deze middag heeft me zeker aan het denken gezet”, vertelt Liedeke van Riel-Oudejans, leerkracht op Liereland b.s. voor Daltononderwijs, enthousiast.

Doe mee!

Wil jouw school ook meer doen met bedrijfsbezoeken? Laat één van onze techniekcoaches je daarbij helpen! Samen met de school werkt de techniekcoach een plan uit voor een leerzaam en leuk bedrijfsbezoek. Meer informatie vind je hier!

Wil jouw bedrijf of bedrijvenkring ook zo’n bedrijfsbezoek organiseren? Of wil je meer samenwerking met basisscholen? Neem dan contact op met projectleider Sabien Bouwmeester via Sabien@bouwmee.nu om de mogelijkheden van W&T in Bedrijf voor jouw bedrijf, bedrijvenkring of regio te bespreken.

W&T in Bedrijf is een project van TechniekTalent.nu. Deze bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met het Expertisecentrum Wetenschap & Technologie Noord-Holland/ Flevoland (EWT).