Websites
Leuke kinderactiviteiten
Ontdekken, uitvinden, samen spelletjes doen en je verbazen. Op deze website vindt u leuke en uitdagende kinderactiviteiten. De activiteiten zijn gericht op kinderen in de leeftijd van 2 tot 16 jaar. Kinderen leren en ontwikkelen zich spelenderwijs. Ze zijn nieuwsgierig, willen experimenteren, nieuwe dingen ontdekken, spelen en plezier maken. Door te doen en te ervaren, ontdekken ze waar hun talenten en interesses liggen.
Voor elk wat skills
Een charmant initiatief uit Limburg: Heel veel (praktische) informatie over 21e eeuwse vaardigheden op één website. De site is ontwikkeld door de COL (community of learning) 21st Century skills i.s.m. met De nieuwste Pabo te Sittard en Leerlandschap van communities.
Om leerlingen goed voor te bereiden op de 21e eeuwse samenleving, is het belangrijk dat deze vaardigheden een plek krijgen in het onderwijs. Op de website ‘Voor elk wat skills‘ vindt u per skill directe links naar lesmateriaal en informatie over de 21st Century Skills.
Zaans Museum & Verkade Paviljoen
Het Zaans Museum vertelt het verhaal over de rijke industriële en culturele historie van deze streek. Zowel het industriële verleden als het heden zijn onlosmakelijk verbonden met de voedselindustrie en techniek. Draaiende en ronkende machines in het Verkade Paviljoen laten de techniek zien, waarmee in begin vorige eeuw chocolade en biscuits werd geproduceerd. In het proeflaboratorium kun je smaak- en reuktestjes doen, en natuurlijk lekker van de Verkadekoekjes proeven. In het Zaans Museum kun je zelf aan de slag met de speciaal ontwikkelde serious games. Je gaat als werknemer in de virtuele Duyvisfabriek aan de slag en maakt kennis met de competenties en vaardigheden die je nodig hebt voor het uitoefenen van technische beroepen. Kruip in de huid van een engineer, een planner, een operator, een laborant en een ontwerper en maak kennis met de veelzijdigheid van technische beroepen in de foodsector.
Ir. D.F. Woudagemaal
Net buiten Lemmer ligt het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld: het ir. D.F. Woudagemaal. Het uit 1920 stammende stoomgemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het naastgelegen bezoekerscentrum ontdekt en beleeft jong en oud de immense kracht van stoom en water! Bekijk een spannende 3D film en ga op ontdekkingstocht in de interactieve expositieruimte. Hier wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe de machines van het gemaal werken en welke natuurkundige, technische en werktuigbouwkundige principes hieraan ten grondslag liggen. Leuk om te doen: een speurtocht waarmee en ‘echt’ diploma kan worden verdiend.
Universiteitsmuseum Utrecht
Ooit een kegel omhoog zien rollen? Een stuk aluminium zien zweven? Het is mogelijk in het Universiteitsmuseum in het hart van Utrecht. Hier gaan verwondering en bewondering hand in hand. Frons de wenkbrauwen bij de foetussen op sterk water in het kabinet van hoogleraar in de geneeskunde Jan Bleuland. En rondkijken is leuk, maar zelf doen is natuurlijk nog veel leuker. En uitdagender. Ga aan de slag gaan in het Kennislab of in het Jeuglab. Wetenschap is in het Universiteitsmuseum een boeiende ontdekkingsreis.
Universiteitsmuseum Groningen
In de collectie lopen natuur, cultuur en wetenschap in elkaar over. Modellen van de mens en opgezette dieren staan tussen kunst uit Afrika en Azië. In het moderne paviljoen en de klassieke benedenzaal zijn actuele tentoonstellingen te zien.
Twents Techniekmuseum HEIM
Welkom in het Techniekmuseum, ga op zoek naar de wereld van techniek. Laat je verrassen door technisch vernuft uit het verleden en zoek naar duurzame en slimme alternatieven in het heden. In ons museum kun je beleven, ontdekken en doen. Ons motto is ‘verboden af te blijven’. Laat je inspireren en verbaas je in de volgende afdelingen: textiel, werktuigbouw, elektrotechniek, radar en detectie, telecom en procestechniek. Speciaal voor de kinderen is er het Spel der Techniek, met o.a. een puzzelhoek en een stepcentrifuge. In de nieuwe afdeling E-MISSION over duurzame energie, kun je E-games spelen en punten verdienen voor een schonere aarde. Op een enorme interactieve wereldbol kun je onderzoeken hoe het nu met moeder aarde gaat. Een leuk museum voor het hele gezin!
Teylers Museum
Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland, is een van de zeldzame plekken waar je letterlijk terugkeert naar de periode van de Verlichting. Je kunt er in de voetsporen treden van keizer Napoleon Bonaparte, ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt en Nobelprijswinnaar Albert Einstein, die ook allemaal hun ogen hier hebben uitgekeken. Het is alsof je door een grote encyclopedie wandelt: je ziet vindingrijke natuurkundige apparaten, fossielen van verdwenen diersoorten, bijzondere munten en penningen, en schilderijen en tekeningen van beroemde Italiaanse en Hollandse meesters. Teylers Museum is het enige museum ter wereld waar kunst en wetenschap onder één dak verenigd zijn; het is als het ware een tijdmachine waar de oorsprong van de moderne musea is terug te vinden.
Technopolis
In het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie kun je de wetenschap ‘anders’ beleven. Je kunt er terecht voor experimenten, spectaculaire demonstraties en verrassende voorstellingen. De interactieve opstellingen zijn gegroepeerd rond zeven thema’s die te maken hebben met het dagelijks leven: Lucht & Wind, Bouwstenen, Waterkant, Huis, Onzichtbaar, Ruimtevaart, Atelier, ActieReactie en de Doe-tuin waar je het hele jaar door in de buitenlucht met wetenschap kunt experimenteren.
Technoplanet
Technoplanet laat jongeren kennismaken met de wereld van Techniek en Wetenschap! Nier door erover te lezen maar juist door er zelf mee aan de slag te gaan. Dit kan in de vorm van Techniekateliers, Chemielessen, Buitenschoolse activiteiten en Kinderfeestjes. Samen met het technisch beroepsonderwijs en het bedrijfsleven maakt Technoplanet techniek herkenbaar, toegankelijk en LEUK.