Zoek het uit!

Op 14 november start de eerste aflevering van de serie Zoek het uit! van het tv-programma ‘Het Klokhuis’. Een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De eerste aflevering gaat over de hersenen. Ze zitten in je hoofd, je gebruikt ze altijd en je kunt ze niet uitzetten. Maar hoe werken ze? Bart zoekt het uit! Het Klokhuis is elke werkdag te zien om 18.23 uur op Nederland 3.

In de serie Zoek het uit! gaat ‘Het Klokhuis’ zelf op wetenschappelijk onderzoek. Wat zit er in het binnenste van de aarde? Bestaat buitenaards leven? En hoe werken je hersenen? Hoe beantwoorden wetenschappers dit soort vragen en hoe gaan ze daarbij te werk? In vijf afleveringen komen grote onderzoeksvragen aan bod, vragen die lastig te beantwoorden zijn.

Aflevering 1 – 14 november:        De hersenen
Bart zoekt het uit! Met wetenschapper Job van den Hurk bekijkt hij een heel dun hersenplakje onder de microscoop. Onderzoekster Michelle Moerel bekijkt Barts hersenen in de MRI-scanner en hersendeskundige Tom de Graaf neemt de aansturing over van Barts brein!

Aflevering 2 – 21 november:        Sponzen
Dolors wil weten hoe je de zee kunt onderzoeken. Daarvoor reist ze samen met wetenschapper Jasper de Goeij naar Curaçao. Ze duiken naar de bodem van de zee en komen daar alles te weten over sponzen: wat ze eten, hoe ze leven en vooral waarom ze zo belangrijk zijn.

Aflevering 3 – 28 november:        Taal
Taal gebruik je iedere dag, om te praten, te schrijven en te lezen. Maar hoe is taal ontstaan? In Burgers Zoo onderzoekt Bart samen met wetenschapster Wineke Schoo, wat het verschil is tussen mensen- en dierentaal. Wetenschapper Bart de Boer laat Bart ontdekken hoe oermensen klonken. Zijn doen dit door apenskeletten te bestuderen. Onderzoeker Mark Dingemanse toont aan dat slurpen, slijm en slobberen met het ontstaan van taal te maken hebben.