125 leerzame apps en websites voor op de basisschool

Wat zijn goede leerzame apps en websites voor leerlingen op de basisschool? Kennisnet brengt er 125 samen in de gratis brochure ‘125 leerzame apps & websites’, die bestuurders helpt om met hun medewerkers te praten over de kwaliteit van digitale inhoud voor leerlingen.

In de klas aan de slag met apps

Met ‘125 leerzame apps & websites’ wil Kennisnet leraren inspireren om met apps in de klas aan de slag te gaan. Maar de inspiratiebrochure is ook bedoeld om bestuurders in het primair onderwijs te helpen om met hun medewerkers te praten over de kwaliteit van digitale inhoud voor leerlingen.

‘Er is veel veranderd’

Remco Pijpers, expert kind en digitale media bij Kennisnet, zegt daarover: “Als je in 2001 aan kinderen vroeg wat ze liever wilden doen, op internet of buiten spelen, dan kozen ze voor buiten spelen. Er is veel veranderd. Eerst kwam er razendsnel internet, daarna deden smartphones hun intrede. Gevolgd door schermen die je kunt aanraken. Met deze ontwikkelingen kwam er ook een overvloed aan nieuwe digitale inhoud. Hoe goed gevuld de app-stores ook waren, lange tijd hield het niet over met de content voor kinderen. Het was allemaal net niet goed genoeg. Maar nu komen er wekelijks prachtige apps bij. Steeds meer educatieve apps ook, die geschikt zijn voor in de klas en thuis. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk kiezen is. Hoe maak je onderscheid tussen wat goed is, en wat niet?”

Voorbeelden van apps uit de brochure

Dit zijn 3 voorbeelden van apps die in de brochure worden behandeld.

Astropolo

Na het spelen van het spel ‘Astropolo’ voor de onderbouw wil de hele klas astronaut worden. Maak samen met de kinderen een ruimtereis. Ze bouwen eerst een eigen raket en moeten juichen om deze te lanceren. Gebeurt dat niet luid genoeg, dan stort hij neer. Onderweg moet een buitenaards wezen zachtjes in slaap worden gezongen en helpen kinderen een snotterende Kerstman bij de zoektocht naar zijn rendieren. Bekijk de YouTube-video over Astropolo.

De Robotfabriek

Met de app De Robotfabriek voor de middenbouw kun je robots ontwerpen, testen en verzamelen. In De Robotfabriek selecteer je verschillende onderdelen en knutsel je je eigen robot in elkaar. Geef hem een gezicht, armen
 en benen. Dos je robot uit met speciale gadgets, zoals vleugels of een sterke magneet. En kies een leuke kleur. Je kunt de robot zelfs laten praten. De creaties kunnen worden getest in een speciale testomgeving. Zijn robots bestand tegen lastige omstandigheden? Elke leerling kan zijn eigen robot opslaan en bewaren voor een volgende keer. Bekijk de video over De Robotfabriek.

Toca Blocks

Toca Blocks is een spiksplinternieuwe app voor de bovenbouw uit de stal van TocaBoca. Kies een van de 3 helden 
- een roze beer, een groene kat of een zwart vogeltje – en ga samen op ontdekkingstocht in een wereld die je zelf kunt bouwen, aanpassen
 en kleuren. Plaats een deur en vertrek naar
 de volgende ruimte, die je weer volledig zelf kunt inrichten. Laat het hulpvaardige monstertje gaten graven en leef je uit met de bouwmaterialen. Vooral het combineren van die bouwstenen levert grappige, onverwachte resultaten op.
 Bekijk de video over Toca Blocks.

Brochure

De volledige brochure kunt u hier downloaden.

Bron: https://www.kennisnet.nl/artikel/125-leerzame-apps-en-websites-voor-op-de-basisschool/