3D printen en programmeren op de Basisscholen van SKO West-Friesland

In het najaar van 2015 hebben veertien leerkrachten uit zowel de onder- als bovenbouw van zes scholen van SKO West-Friesland deelgenomen aan de opleiding: Instructeur 3D printen en programmeren met kinderen. De opleiding werd verzorgd door Fablab Flevoland, Makerz coöperatie.

De komende maanden worden gebruikt om de uitgedachte lessen te geven, te evalueren en eventueel aan te passen. Volgend schooljaar zullen vervolgens de eigen collega’s geïnstrueerd worden om met de 3D printer te kunnen werken en om deze lessen te geven.

5

Activiteiten rondom 3D printen en programmeren

Een aantal lessen stond in het teken van ‘met elkaar programmeren op het plein’ om de programmeertaal te leren begrijpen: vooruit, achteruit, links, rechts, “loop”, herhaal, stop, start’. In de onderbouw werden met Doodle3D letters geprint met de 3D printer om te verkopen tijdens sinterklaas. Twee leerlingen van groep 8 hebben een molen geprint voor hun wind-energie project via de site Thingiverse.com. De molen hebben ze in drie delen geprint en vervolgens geverfd. Tot slot hebben de groepen 5 t/m 8 een sleutelhanger gemaakt.