Basisschool De Zwerm beste techniekschool van Nederland?

Openbare Basisschool De Zwerm uit Sint Maarten is een van de vier genomineerde scholen voor de nationale TechniekTrofee 2015. De winnaar van deze trofee mag zich een jaar lang de beste techniekschool van Nederland noemen. De Zwerm voert techniek hoog in het vaandel en ging daarvoor onder meer de samenwerking aan met bedrijven die veel hoogwaardige technische kennis in huis hebben zoals ECN, Bejo Zaden en Tata Steel. De nominatie is een kroon op het werk!

Wie mag zich dit jaar de beste techniekschool van Nederland noemen? Sinds 2014 organiseren TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds een wedstrijd waarbij basisscholen bestaande techniekinitiatieven en techniekprojecten kunnen aanmelden om te delen met andere basisscholen. Hiermee worden basisscholen gestimuleerd om techniek in het lesaanbod op te nemen. Maar liefst 51 scholen schreven zich in voor de TechniekTrofee 2015. Dat is ruim 40 procent meer inschrijvingen dan verleden jaar. De basisschool die wint ontvangt de TechniekTrofee, bestaande uit een oorkonde met een penning en een geldbedrag van € 3500,-.

Samenwerken en kennis delen!
Door goed techniekonderwijs doen kinderen spelenderwijs vaardigheden op waar deze tijd van razendsnelle technologische voortgang om vraagt. Techniek daagt ze uit om op onderzoek uit te gaan en oplossingen te bedenken voor vragen die ze interessant vinden. Met de juiste begeleiding ontdekken kinderen zo hun talenten, die zij in de toekomst kunnen inzetten. Om technische onderwerpen voor leerlingen zo aansprekend mogelijk te maken werkt De Zwerm onder meer aan hechte en structurele samenwerking met technisch georiënteerde bedrijven, met oog voor duurzaamheid.

Met hulp van onder meer Tata Steel, Bejo Zaden en het ECN worden inmiddels aan de hand van thema’s als voeding, energie en constructie, technische lessen ontwikkeld en worden technische elementen toegevoegd aan vakken als aardrijkskunde, taal en rekenen. Ook de inrichting van de school ademt techniek uit. Opstellingen en materialen zorgen ervoor dat leerlingen ook praktisch aan de slag kunnen. Daarnaast worden in de groepen 7 en 8 met hulp van Lego-mindstorms kennis en vaardigheden ontwikkeld op het gebied van programmeren en constructie. Last but not least wordt techniek (in de vorm van bijvoorbeeld tablets) benut om het onderwijs meer op maat van ieder kind afzonderlijk aan te bieden.

Prijsuitreiking
De jury bezoekt tussen 28 april en 21 mei de 4 genomineerde basisscholen. Op 17 juni vindt de feestelijke uitreiking van de TechniekTrofee 2015 plaats op de winnende school. De prijs wordt uitgereikt door Maurice Lede van Het Klokhuis.