Ontdekken doe je op de Lego Werf

Op Willemsoord opent binnenkort de Lego Werf. Een walhalla voor kinderen, waar ze naar hartenlust kunnen experimenteren met technisch Lego.

Een loods van 550 vierkante meter vol Lego. Welk kind raakt daar niet dolenthousiast van? In Den Helder maken ze het mogelijk, met de nieuwe Lego Werf. Per dag is er binnenkort ruimte voor vier schoolklassen om tijdens een dagdeel kinderen via Lego kennis te laten maken met allerlei vormen van techniek.

Ontdekkend leren over techniek

Bij binnenkomst worden kinderen volledig vrijgelaten om in verschillende ruimten te ontdekken welke techniek ze aantrekkelijk vinden. Elke ruimte vertegenwoordigt een van de 7 werelden van techniek, met de bijbehorende dozen lego. De ruimten zijn door lokale bedrijven geadopteerd. Zo adopteerde DH Support Service legodozen op het gebied van windenergie en nautische techniek. Bijzonder is ook dat de marine meteen enthousiast aan de slag ging door een kopie van hun nieuwste schip, de Den Helder, met Lego na te bouwen. Een gevaarte van 2,5 meter lang, dat kinderen ter plekke weer kunnen nabouwen. Er is ook een ruimte voor kinderen die ontwerpen leuk vinden, geadopteerd door verschillende designbureaus uit de regio. Hier kunnen kinderen hun fantasie helemaal de vrije ruimte geven en nieuwe technieken uitproberen.

Brede samenwerking

De Lego Werf is ontstaan uit een samenwerking tussen lokale bedrijven, de marine en scholen in de regio. Raymond Groen, zelf eigenaar van technisch trainingsbedrijf ZeestadStaal, bedacht het idee tijdens een aflevering van Lego Masters: “Ik kreeg toen een ingeving dat een permanente ruimte met allerlei soorten Lego wel eens heel goed zou kunnen werken om kinderen hun technisch talent te laten ontdekken.” Groen investeerde er eigen geld in en ging de boer op om scholen enthousiast te krijgen. “Al gauw kreeg ik vijf regionale vo-scholen en 11 basisscholen mee. Dan praat je al over ruim duizend kids. En dat was weer een aantrekkelijk gegeven voor veel bedrijven in de regio om zich aan het initiatief te verbinden. Zo kwam het balletje aan het rollen. We legden geld bij elkaar om een ruimte in te richten en de nodige Lego aan te schaffen.”

In de zomervakantie is de eerste opzet van de Lego Werf al opengegaan (via GameDay) voor een try-out. Groen: “Het was goed om kinderen gewoon al lekker in de vakantie bezig te laten gaan. Zo konden we alvast uitproberen wat het beste werkt.

Met uw klas aan de slag op de Lego Werf?

De Lego Werf opent eind oktober haar deuren voor alle deelnemende scholen. In eerste opzet richt het initiatief zich vooral op basisschoolgroepen 7 en 8 en de keuzejaren van het voortgezet onderwijs (klassen 2 en 4). Deelnemende scholen kunnen gebruikmaken van de ruimte door een dagdeel te boeken in de online agenda.

LegoWerf (ZeestadStaal)
Willemsoord 39
1781 AS Den Helder

www.loods39/legowerf.nl (binnenkort klaar)
www.facebook.com/LegoWerf

Ook scholen uit andere regio’s zijn welkom om aan de Lego Werf deel te nemen. Neem daarvoor contact op met Raymond Groen: 06 21590210 of info@zeestad-staalproducten.nl