Scratch: Programmeren voor kinderen (8+)

Scholieren vanaf 8 jaar kunnen online leren om een game te maken. De MOOC (Massive Open Online Course), die gratis wordt aangeboden door de TU Delft, maakt gebruik van Scratch, een eenvoudige programmeertaal voor kinderen ontwikkeld door de universiteit MIT. Door de cursus leren ze Scratch beter te begrijpen en te gebruiken, waardoor kinderen zelf games kunnen maken of verder kunnen bouwen aan een game die door een ander is gemaakt.

Online cursussen

De TU Delft en andere universiteiten ontwikkelen al enkele jaren gratis online cursussen (MOOCs), maar dit is de eerste voor basisscholieren en de eerste in het Nederlands. De cursus is gemaakt door Felienne Hermans die eerder al drie online cursussen maakte voor volwassenen en elke zaterdag programmeerles geeft aan kinderen. “Die beide ervaringen komen nu mooi van pas,” vertelt ze. “Het zou mooi zijn als de online cursus meer basisscholen over de drempel helpt om programmeerles te gaan geven. Programmeren is een belangrijke vaardigheid voor de toekomst. Er is nu al een groot tekort aan programmeurs en de verwachting is dat dat zal oplopen. We moeten kinderen dus vroeg interesseren voor programmeren. Voor basisschooljuffen en meesters is dat misschien niet altijd even makkelijk en met deze MOOC willen wij ze helpen. Leerlingen kunnen zelf aan de gang en er is een docentenhandleiding.”

Zelf startdatum bepalen

De cursus is online beschikbaar. Het is opgezet als een programma van 4 weken met 2 tot 6 uur inzet per week. Deelnemers kunnen zelf hun startdatum bepalen. De 10 punten uit de leerlijn programmeren die een aantal schoolbesturen onlangs hebben opgesteld, zitten in de cursus.

Inschrijven of meer informatie vindt u hier.