Tips voor techniekonderwijs op afstand: primair en voortgezet onderwijs

De scholen gaan voor een tweede keer op slot en online lesgeven wordt net als in het voorjaar het devies. Dan zijn handige online tools meer welkom dan ooit. In dit artikel hebben we alle opties op een rij gezet waarmee je op afstand aan de slag kan met wetenschap- en techniekonderwijs. Volgt u onderstaande links voor kennis, inspiratie en tools over wetenschap- en techniekonderwijs in het primair en voortgezet onderwijs!

INSPIRATIE PRIMAIR ONDERWIJS

Aha!-vragengenerator
Wat is kippenvel? Kan geluid bewegen? Met deze praktische digitale tool kunnen ouders of leerkrachten samen met leerlingen in slechts 15 minuten en met simpele huis-, tuin- en keukenmiddelen op zoek gaan naar een antwoord op een van de vele W&T-vragen. Probeert u het zelf ook: www.ahaindeklas.nu

Proefjes voor thuis
Sinds de vorige lockdown zijn er veel organisaties die online initiatieven hebben ontwikkeld om thuis aan de slag te kunnen met wetenschap en technologie. Bijvoorbeeld met de proefjes van C3, lanceer een raket met een bruistablet, ontdek wat zout met ijs doet of maak een ei doorzichtig. Ook NEMO Science Museum heeft een breed scala aan proefjes en vragen om te onderzoeken. Zoals ‘wat is een lantaarnopsteker?’ en ‘Hoe werkt animatie?’ Veel is er niet voor nodig, met een paar huis-, tuin- en keukenmiddelen komt u een heel eind.

Thuis in de ruimte
Zijn uw leerlingen gek op ruimtevaart en André Kuipers? Gaat u dan aan de slag met thuisinderuimte.nl dat tijdens de vorige lockdown in het leven is geroepen. Op dit platform vindt u  interessante lessen, activiteiten en informatie over de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland!

Quickscan
Weten waar uw school staat met wetenschap & technologie onderwijs? Wat gaat er al goed en waar zitten de verbeterpunten? Met deze online quickscan brengt u dat in beeld. Ook krijgt u adviezen om het W&T-onderwijs op uw school verder te verbeteren. Zie: www.wetenschapentechnologieindeklas.nl/quickscan 

Kennisbank
Op deze kennisbank vindt u publicaties, instrumenten, praktijkvoorbeelden en praktisch lesmateriaal die u kunt gebruiken om W&T een vaste plek in uw klas en het schoolcurriculum te geven: www.wetenschapentechnologieindeklas.nl

Whitepaper ‘lesgeven in W&T’
Deze whitepaper beschrijft drie eenvoudige en inspirerende manieren om te starten met Wetenschap & Techniek op school en geeft vindplaatsen voor gratis goede lespakketten, bruikbare lesvoorbeelden en andere handige materialen. U kunt hier de whitepaper lezen.

Werkboek W&T
In zes heldere thema’s ziet u wat er komt kijken bij het starten met W&T-onderwijs. Bij elk thema vindt u een werkblad met vragen en praktische tips, daarnaast delen collega-scholen hun ervaringen met het invoeren van W&T. Dit werkboek kunt u met collega’s op afstand met elkaar bespreken en invullen. Ga aan de slag met het werkboek.

INSPIRATIE VOORTGEZET ONDERWIJS

Expeditie 7 werelden van techniek
Met de Expeditie 7 werelden van techniek haalt u online de technische beroepspraktijk in huis! Op dit digitale platform kunnen leerlingen de 7 werelden van techniek onderzoeken, ontdekken en ervaren. Ze leren wat werken in de technologie inhoudt, maken kennis met wie er in de sector werken en krijgen inzicht in of die werkzaamheden iets voor henzelf zijn. Deze nieuwe vorm van Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB) inspireert jongeren voor technologie en de beroepen van de toekomst.

TechCheck
Aan de slag met LOB vanuit huis? Jet-Net & TechNet ontwikkelde de TechCheck: twee testen die jongeren helpen om een goede profiel- en studiekeuze te maken. De Tech-type test en de 7 werelden test zijn verwerkt in twee interactieve en online lessen. Voor docenten en LOB-coördinatoren is het een handig instrument om hun lessen en activiteiten beter af te kunnen stemmen op de interesses van de leerlingen.

Jet-Net & TechNet Loket
Het Jet-Net & TechNet Loket is normaal de plek waar scholen en bedrijven elkaar vinden als het aankomt op gastlessen, bedrijfsbezoeken, snuffelstages en projectopdrachten. Fysiek zijn deze activiteiten nu even niet mogelijk, maar online gelukkig wel! Zo zijn er twee videogastlessen ontwikkeld in samenwerking met Bouwend Nederland over de bouw- en infrasector, eentje voor vmbo basis-kader en eentje voor vmbo TL, havo en vwo. Ook zijn er diverse lesbrieven in de maak, met de lesbrieven ‘energietransitie’ en ‘duurzaamheid’ kunt u al aan de slag.

Online bedrijfsbezoek
Tech? Bekijk ’t ff! Hoe ziet wat leerlingen op school leren eruit in de echte wereld? Wat gebeurt er in technologische bedrijven? En waar houden professionals in deze bedrijven zich mee bezig? In de YouTube-video’s zoomt presentatrice en Instagrammer Lize Korpershoek in op een aantal bètatechnische toepassingen in deze bedrijven. Vier video’s om thuis te kijken:

Tech? Bekijk ’t ff! – Lize Korpershoek gaat langs bij Waternet 
Tech? Bekijk ’t ff! – Lize Korpershoek op bezoek bij Urenco
Tech? Bekijk ’t ff! – Lize Korpershoek op pad met Rijkswaterstaat
Tech? Bekijk ’t ff! – Lize Korpershoek neemt een kijkje bij Fujifilm

Inspiratieles 7 werelden van techniek
Met de interactieve ‘inspiratieles 7 werelden van techniek’ ontdekken leerlingen uit de onderbouw van het vmbo en de havo dat techniek overal is. In één lesuur met filmpjes, interactieve opdrachten en 7x een mini-quiz komen leerlingen erachter wat de mogelijkheden per wereld zijn. Leerlingen kunnen de les ook zelfstandig thuis doorlopen.

Video’s 7 werelden van techniek
Benieuwd hoe de 7 werelden van techniek er uit zien? Kijkt u dan op NXtv: alle video’s over de 7 werelden van techniek op één platform! Iedere wereld heeft een eigen kanaal, bomvol leuke, relevante en inspirerende content voor uw online lessen. Wilt u leerlingen bijvoorbeeld laten zien wat voor techniek er komt kijken in de zorg? Bekijkt u dan de wereld van Mens & Gezondheid. Of wilt u met uw klas nadenken over duurzaamheid en klimaatverandering? Gebruikt u dan de video’s van de wereld Energie, Water en Veiligheid.

Video’s Vakkanjers
Deze Do It Yourself-video’s voor leerlingen laten zien hoe men kan zandstralen, een popcornmachine kan maken en nog veel meer leuke experimenten kunt doen. Zo hoeven leerlingen zich niet te vervelen. Bekijkt u hier de inspirerende video’s.

Video’s voor thuisprojecten
Hebben uw leerlingen moeite met het opstarten van schoolprojecten vanuit huis? Stuurt u ze deze 6 video’s voor tips over een goede planning en uitvoering van hun groepsopdrachten. De video’s zijn gemaakt voor leerlingen die meedoen aan het Vakkanjer-programma van Jet-Net & TechNet. Speciaal voor middelbare scholieren die nu thuis aan een project moeten werken, stellen we die video’s nu ook hier beschikbaar.

Whitepapers: Loopbaanörientatie en Ouderbetrokkenheid & LOB en Techniek
In deze twee whitepapers leest u hoe u de samenwerking met leerlingen en ouders rondom techniekoriëntatie op een efficiënte manier aanpakt én welke hulpmiddelen u daarvoor in kunt zetten. En krijg u tips om jongeren praktijkervaringen in de techniek te geven die ertoe doen. Lees hier de whitepaper LOB en techniek en hier de whitepaper Loopbaanoriëntatie en ouderbetrokkenheid.

Werkboek Bèta&TechMentality
Dit werkboek helpt teams van vo-scholen om te onderzoeken en te bespreken wat er mogelijk en nodig is om meer leerlingen te interesseren voor techniek en technologie. Als u hier tijd voor hebt, kunt u dit onderwerp wellicht op afstand met elkaar onder de loep nemen de komende periode. Het werkboek met het Bèta&TechMentality-model geeft u inzicht in wat werkt en hoe u dat stapsgewijs kunt toepassen. Download hier het werkboek.