Vakkanjers: Aan de slag met opdracht van ASML en Van Gogh Museum

DEN HAAG – Scholieren ontdekken hun vakmanschap met Vakkanjers. Vanaf groep 7 van het primair onderwijs, de brugklas van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) tot en met het laatste jaar van het vmbo gaan leerlingen uit heel Nederland komend schooljaar aan de slag met een bijzondere opdracht vanuit het Van Gogh Museum en ASML.

Hoe is werken van Van Gogh te behouden voor de toekomst?  De challenge In het licht van Vincent daagt leerlingen uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken van Vincent van Gogh te behouden voor de toekomst. En om de verhalen van Vincent en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven. Het wordt een uitdagende zoektocht naar Vincents werk en talent én dat van uw leerlingen. Een technische opdracht waarmee leerlingen waardevolle stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling.

Vincent van Gogh vertelde verhalen met zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Helaas hebben weersomstandigheden, licht en vervoer veel invloed op de conditie van zijn werk. Het Van Gogh Museum en ASML, hun Partner in Science, onderzoeken samen de invloed van licht op de verf die Van Gogh gebruikte. Ze zoeken naar betere manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst, zodat de verhalen van Vincent en zijn schilderijen verteld kunnen blijven worden. 

Net als bij ASML spelen wetenschap en technologie in het Van Gogh Museum een belangrijke rol. De Vakkanjers gaan hierbij helpen in uiteenlopende technische challenges.

Klikt u hier voor meer informatie of om aan te melden.