Vouchersysteem voor maakonderwijs

Designathon Works doet mee met het nieuwe Platform Maker Education (PME) dat met steun van het Ministerie van OCW het maakonderwijs in Nederland op de kaart wil zetten. Het Ministerie wil hiermee het ‘Leren door te Maken’ een zet in de goede richting geven, waardoor maakonderwijs op meer scholen in Nederland een onderdeel van het lesprogramma kan worden.

Vouchersysteem

Doelstelling van het platform is het in de klas brengen van maakonderwijs in Nederland. Dat doet PME door scholen in staat te stellen kennis te maken met Maker Education via vouchers. In maakactiviteiten geïnteresseerde scholen kunnen een voucher à € 250,- of € 500,- aanvragen.

Waarom Maker Education?

  • Het maakt producenten van leerlingen in plaats van consumenten. Het worden uitvinders en die hebben we in de toekomst hard nodig. Nederland is een kennisland, geen productieland, dus we zullen het moeten hebben van slimme, nieuwe ideeën en producten.
  • Leren door maken is een vorm van leren die we kwijt zijn geraakt maar die heel sterk is. Het geeft richting en context aan hetgene dat je leert. Een leerling construeert zijn of haar eigen kennis: dat is een hele sterke en bestendige manier van leren.
  • Maken doet ook een beroep op vaardigheden waar de waardering soms voor verdwenen is: de vaardigheiden/skills van de vakman.
  • Het lijkt erop dat de aandacht voor goede en mooie ontwerpen ook meer meisjes de richting van de harder bèta techniek op kunnen sturen.
  • De Maker economie is groeiende. Er wordt steeds meer mee verdiend.

Wilt u weten of ‘Leren door te maken’ ook iets voor u is? Leest u dan hier verder.