W&T café: Chemie kleurt je les

Experimenteer met kleur en verf en ontdek de toepasbaarheid van chemie in de klas 

Deze stormachtige woensdag 13 maart begon met koffie en thee, een kort welkom en een introductie van wat er tijdens het café te doen was. Laagdrempelige chemie experimentjes die je met huis-, tuin- en keukenmateriaal kunt uitvoeren.

Er waren vier onderwerpen. Vet en water, waarin voedingskleurstof, water, olie en afwasmiddel een hoofdrol speelden. Kleur en voeding waarin ketchup en blauwe bessen van kleur veranderden. Chromatografie: waarin de kleuren van stiften en snoepjes op meerdere manieren gescheiden werden. En verf maken, waar met verschillende ingrediënten verf werd gemaakt, getest, beoordeeld en verbeterd.

Alle kleine en grotere experimenten werden door de 19 enthousiaste leerkrachten uitgeprobeerd. Na een kleine pauze zijn we iets dieper op de materie van chemie en onderzoeksvaardigheden ingegaan.

We kijken terug op een leuke middag waarin veel is uitgewisseld. En waarvan bijna alle leerkrachten na afloop aangaven dat ze deze experimenten in de klas zouden gaan doen. Een aantal restmaterialen zijn direct meegegaan met de leerkrachten om de volgende dag met de klas uitgeprobeerd te worden.

Dit W&T café werd georganiseerd door NEMO, Centrum JongerenCommunicatie Chemie en de iPabo en werd mogelijk gemaakt door EWT.